9450 Ward Parkway Office Development

Client: VanTrust Real Estate LLC and Burns & McDonnell
Completion Date: 2016
Location: Kansas City, Missouri

Summary

This 310,000-square-foot expansion building on a 37-acre campus increased the Burns & McDonnell world headquarters facility by 74 percent. The design-build project, completed in partnership with VanTrust Real Estate, transformed a blighted site into a welcoming and innovative anchor to Kansas City’s Ward Parkway corridor.

The expansion project spanned just 17 months from ground-breaking to occupancy. It required 345,000 work-hours for completion and had zero safety incidents. Integrated design-build delivery supported completion within the $85 million budget.

Sustainability features were incorporated throughout the project, including the rerouting of a stream to mirror its original path for the first time in nearly a half-century. Crews constructed a bioretention and storage system along the drainage basin featuring plants and materials that absorb and naturally filter runoff.

The building design maximizes flexibility with large, column-free floor plates. Private offices and meeting spaces are located in the building’s core providing for highly collaborative open work environments. The design allows for all users to have access to natural light and views to the outside. A bridge connects the new building to the existing headquarters facility.

This is the first of a two-phase design. When both phases are complete, the new development will provide flexible work spaces for 2,100 employee-owners. Combined with the existing headquarters building, the complex will accommodate 4,300 employee-owners.

Services

  • Integrated design-build project delivery
  • Site planning
  • Stormwater design
  • Commissioning
  • Permitting
  • Building information modeling (BIM)
  • Development planning
  • Platting
  • Environmental remediation and compliance

Features

  • Full-service pharmacy
  • Reimagined and expanded health center
  • New and enlarged credit union
  • Coffee bar with barista service
  • 2,500-square-foot rooftop event space
  • 250-seat auditorium with advanced audiovisual equipment
  • 60 conference rooms and four large training rooms
  • Adjustable desks allowing users to sit or stand, complete with pullout furniture for informal teaming sessions
  • Areas customized with whiteboards and expansive counter space circling each floor designed to inspire and accommodate varied styles of collaboration sessions

Additional sustainable elements include:

  • Reclaimed white marble, from the lobby of the synagogue that previously occupied the site, repurposed for use in conference rooms and public spaces
  • Hackberry wood, native to the Midwest, used for unique feature walls, veneers and ceiling panels
  • 100 percent LED lighting paired with daylight harvesting for optimal energy savings
  • More than 300 tons of recycled steel and metal
  • Reuse of 7,000 tons of processed concrete and masonry
  • Electric vehicle charging stations included in the new five-level parking garage
insignia