National Logistic Support & Reconditioning Centers

Client: National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA)
Completion Date: 2015
Location: Grandview, Missouri

Summary

This $25 million, 225,000-square-foot, single-story warehouse and administration building is a mission-critical facility for warehousing and logistics operations with work areas dedicated to reconditioning meteorological equipment for the National Weather Service nationwide. 

The first structure to be built in a new industrial park, the fast-track project included permitting, installation of off-site land improvements and wintertime construction. The Burns & McDonnell integrated design-build team was able to meet the tight project schedule by streamlining and unifying design and construction processes. 

The facility design uses concrete tilt-up, steel-framed construction with an exterior façade that includes a vertical metal panel clerestory to provide natural light to the interior. Finish selection focused on durable materials such as steel guard rails and high-density wall protection in high-traffic areas. Ceiling heights throughout the facility took advantage of the structural system and exposed the structure to the space. Exposed ceilings and structure systems were painted to accent rooms and spaces within the facility. The interior layout is a central corridor extending the length of the building, providing primary circulation for forklifts and pallet jacks to workrooms and adjacent shops. Entrances into the workrooms are durable and can sustain minor impacts.

The project is a case study in how aesthetics need not be sacrificed to an industrial function. Exterior landscaping makes maximum use of appealing natural materials and vegetation. On the interior, reclaimed wood applied horizontally to walls both indicates workshop entry points along the hallway and absorbs hits from forklift traffic. The entrances are also flared to accommodate a forklift turn radius.

Many design elements were derived from the agency’s mission. For example, in the main conference room, the ceiling is reminiscent of lightning with a soft back light of blue LED lights. Tile designs in the wet areas reflect weather service radar images, and signage brings in various atmospheric conditions as graphic backdrops.

Multimedia features are used in public areas to connect visitors and workers with the agency’s mission. For example, a historical retrospective of NOAA is captured in a backlit display at the main entry to the facility. Video monitors along the main corridor transmit live feeds of weather conditions around the world.

Services

  • Integrated design-build project delivery

Features

  • Sustainable features to produce energy consumption levels more than 55 percent lower than comparable buildings
  • Redundant power supply for critical information technology and HVAC equipment
  • Zoned HVAC, including five packaged rooftop units for office and workshop space, two 15-ton CRAC units for the IT/server room, and two 30-ton CRAC units for the NEXRAD booth room
  • Two open face paint booths with an exhaust fan, exhaust ductwork and a makeup air unit
  • Dust control system for the carpentry shop
  • Building automation system (BAS) capable of control, regulation and monitoring of all environmental conditioning equipment
  • Two rotary screw air compressors to provide 125 psi compressed air to the workrooms and shops
  • A fire suppression system protected by a hydraulically designed automatic sprinkler system 
  • Fire alarm system with audible/visual notification devices 
  • A diesel-driven 200KVA (standby rated) emergency generator housed in a sound-attenuated outside enclosure 
  • Building security systems with a card access control system, intrusion detection system and a closed circuit television system
insignia